Akvaryum Sağlığı Nasıl Korunur?
Bu yazıda sizlere genel olarak akvaryum sağlığını nasıl koruyacağınızı anlatacağım. Genel olarak akvaryum sağlığını korumak balıklarınızın sağlığını da koruyacaktır. Akvaryum sağlığını korumayı 4 başlık altında sıralayabiliriz.
- Koku
- Berraklık
- Yüzey Kabarcıkları
- Yüzey Yağlanması
Akvaryumda Koku
Bilinenin aksine akvaryumda hafif balık kokusu bile olması sorun olduğunu gösterir. Akvaryum sistemindeki kirletici bileşenler oluşmaya başlamış demektir. Azot ve sülfür birikmeye başlaması ve önüne geçilmemesi balıklarınıza da zarar verir. Koku ağırlaşmadan bir çözüm üretmelisiniz. Bunun önüne geçmek için akvaryumdaki canlı popülasyonu ayarlanmalıdır. Akvaryumunuzun balıklarınıza göre küçük olması veya çok fazla yemeleme yapmakta kokuya sebep olur. Fakat unutmayın ki bu koku sebebi sizin tarafınızdan da rahatlıkla tespit edilebilir. Örnek vermek gerekirse salınım yapan sonradan eklediğiniz bir aksesuarda buna sebep olabilir.
Berraklık
İdeal bir akvaryuma sahipseniz su berrak olacaktır. Unutmayın ki suyun kahverengi veya yeşil olması doğal olduğunu göstermez. Bazen mangrow kökü vb. salınım yapabilir. Bu bir süre sonra duracaktır. Fakat berrak görüntü sisteminizin iyi olduğunu gösterecektir.
Bol su değişimi yapılması önemli bir detaydır. Su değişimi sıklığı aslında sizin belirleyeceğiniz bir zaman diliminde yapılabilir. Unutmayın ayda 1 su değişimi yapacağınız için 1 ay boyunca beklemenize gerek yoktur. Herhangi bir sorun baş gösterdiğinde su değişimi yapabilirsiniz. Önemli olan tek şey sıcaklığın ani değişmemesi ve suyun bekletilmesidir.
Balıkları bir süre aç bırakmak sistemin iyileştirilmesi için gerekli bir detay olabilir. Unutmayın balıklar insan gibi canlılar değildir doğada yeri geldiğinde çok az yem ile uzun süre yaşamaktadırlar. Bu yüzden atık azaltmak için akvaryum temizliği için bir süre aç bırakabilirsiniz.
Bol oksijen kirlenen suların düşmanıdır diyebiliriz. Akvaryumunuzda bol oksijen çözmek suyun hızla temizlenmesine sebep olacaktır. Buda birden fazla filtre sistemi demek. Filtre sistemininiz yetersiz ise ya geliştirin yada yenisini ekleyin.
Yüzey Yağlanması
Birden çok etkenin neden olabileceği durumdur.
- Parmağınızı dokunduğunuzda dağılan bir durum söz konusu ise mikroorganizma sorunudur. Fakat bu geçici bir durumdur akıntı sağlanarak kolayca çözülebilir.
- Dokunduğunuzda hemen toparlanıyor ve tekrar birleşme eğiliminde ise bu muslu tabaka anlamına gelmektedir. Fakat bunun çözümü biraz daha zahmetlidir. Genellikle yüksek ışık alan akvaryumlarda görülür. Bunun en iyi çözümü ise akvaryumu tamamen karartıp sık su değişimi yapmaktır.
Yüzey Kabarcıklanması
Kabarcıklarda akvaryum sağlığı ile ilgili sorun demektir. Akvaryum yüzeyinde çok fazla kabarcık görülmesi suyun yüzey gerilimi ile alakalıdır. Bu durumdan kurtulmak için su değişimi yapmak yeterlidir. Farklı bir uygulamaya gerek yoktur.
Güzel detaylar.