- Türkçe İsmi : Timsah balığı terimi kullanılır.
- Latincesi: Atractosteus spatula ingilizce ise Alligator Gar
- Kökeni: Amerika’nın orta ve güneyinde ve Meksika’nın kuzey kesimleri doğal yaşam bölgeleridir.
- Diyeti ve Beslenmesi: Tamamen etçil ve avcı balık türüdür. Canlı yem ile beslenmesi en sağlıklı yöntemdir fakat akvaryum ortamında donmuş yiyecekleri de kabul ettiği görülür. Kırmızı et ve tavuk eti ile beslenmemelidir zira bu balık haftada 1 kez beslenmesi yeterli bir balıktır. Haftada bir beslenmesi gereken balığın diyetine de özen göstermelisiniz. Karides küçük kumbalığı alabalık vb ile beslenebilirler.
- Doğal Ortamı: Büyük göller nehirlerin durgun kısımları hem tatlı hem de avı sularda yaşarlar. Hızlı akan sularda yaşamaya uygun değildir. Bu sebepten ötürü aşırı debiye sahip filtreleme sistemlerinden kaçınılmalıdır.
- Davranış Tarzları: Aşırı agresiftir ağzına sığan tüm balıkları hüp diye yutarlar.
- Kendi Türüne Karşı Davranış: Orta derecede agresiftir. Yine çok olgun türdeşleri ile genç türdeşleri bir arada tutmamalısınız.
- Yüzmeyi Sevdiği Bölgeler: Akvaryumun orta seviyesi ve yüzey seviyesinde keyifle yüzerler.
- Cinsiyet Belirleme: Dişilerin erkeklerden daha uzun boylu olduğu gözlemlenmiştir fakat bilimsel bir çalışma mevcut değildir. Akvaristlerin yorumu bu yöndedir.
- Üreme ve Gebelik : Akvaryum ortamında üretmek imkansız diyebiliriz. Zira ticari olarak bir kazanç sağlamayacağı için bu yönde bilimsel çalışmalar yapılmamaktadır.
- Isı Değerleri: 11 derece ile 23 derece arasındaki sıcaklıklarda yaşarlar. Anlaşılacağı üzere akvaryumda ısıtıcı gerekmez fakat akvaryum koşullarında bakılması çok zor balıktır.
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 3 metreye kadar uzayan timsah balığı raporlanmıştır fakat normal boyutları 2 metre civarındadır.
- En Az Akvaryum Hacmi: Sadece büyük tesisler önerilir. Evde bakmak isteyenler ise 1000 litrelik akvaryumlarda bu balığa bakabilirler.
- pH: 6-8 aralığı idealdir.
- Bakım Zorluğu: En zor seviyeli balıklardan biridir. Başlangıç seviyesindeki akvaristlere önermiyoruz ki zaten başlangıç seviyesindeki akvaristlerin 1 ton üzeri akvaryumla başlamayacakları için bu gereksiz bir detay sayılabilir.
Akvarist Yorumları :
Timsah balığı başka türlerle bakılabiliyor hatta bu bir avantajdır. Zira diğer türlerin kuru yem yediğini görünce kendi de kuru yeme hızlıca alışıyor. Unutulmaması gereken ayrıntı ise diğer türlerinde MONSTER diye tabir edilen büyük boy balıklar olması gereklidir. Çok harika ve karakteristik bir balık olması nedeniyle canlı yem harici başka yeme alıştırmak oldukça zordur. Akıntılı akvaryumlarda çabuk strese girip hastalanıyor. Tecrübesiz akvaristler için kesinlikle önerilmemekte.
Bir yanıt yazın