Hastalığın adı: Bloat hastalığı.
- Hastalık: Bload hastalığı Afrika cikletlerinin en sık karşılaştığı ve en yorucu hastalıklardan biri. Çok yayın olan bu hastalığı genelde bu türe yeni başlayan akvaristler bilmez. Bağırsak hastalığı olarak tanımlanan bu hastalığa bir tür parazitin neden olduğu gözlemlenmektedir. Stres altındaki balıklarda hızla üreyen bu bakterinin sayıları arttıkça istilacı parazite dönüşür ve bağırsağın dışına kadar taşar. Balığınızın şişmesine yem yememesine ve daha sonrada ölmesine sebep olacaktır.
- Belirtiler: Belirtiler genelde balığın şişmesi olarak gözlenir. Fakat balıklarını dikkatli bir şekilde izleyen akvaristler ilk belirti olarak iştah azlığı olduğunu söylerler. İştah azlığının ardından balıkların karnında şişlikler ve sık solunum yapması takip eder. Balığınız diğer balıklardan uzaklaşıp hareketsiz olarak tankın belirli bölgesinde beklemeye başlar. Yada Tankın taban bölgesine çöküp beklemeye başlarlar. Bu aşamaya ulaşmış hastaların hala kurtarılma şansı epey azalır. Ne kadar hızlı fark edilip tedaviye başlanırsa balıkları kurtarma şansınız var. İkinci evrede ise organlar zarar görmeye başlar fiziki olarak derin hasalar gözle görülür bu aşamada ise balığınızı kurtarmanızın imkanı yoktur. 2 gün içerisinde ölüm kaçınılmazdır. Diğer balıklarında stres olmaması için organ deformasyonu gerçekleşen balığı tanktan ayırmanızı öneriyorum.
Nedenleri;
Bloat nedenlerini 4 e ayırabiliriz. Bunlar: Stres, tuz oranı, Yanlış diyet ve Sudaki bozulma.
- Yanlış diyet: Bu daha çok otçul olan ciklet türleri için geçerli olan bir bloat nedenidir. Otçul olan türlerin protein ağırlıklı beslenmesi yanlış sindirime ve buna bağlı bağırsak tahrişine sebep olur. Özellikle protein ağırlıklı beslenme bu türlerde bloat kaçınılmaz olur. Yavruların hızlı gelişmesi için yapılan protein takviyeleri aşırıya kaçıldığında genç balıklarda bu hastalığa sık sebep olur. Bu yüzden türünüze özgü diyet önemlidir.
- Tuz: Doğal ortamlarında nispeten tuzlu sert göllerde yaşayan cikletler bu doğallığın takliti sırasında sıradan tuz kullanıldığında bu tuz alkali hale gelir ve balığı strese sokar. Bunun yerine mercan kırığı tercih etmek daha faydalı olur.
- Stres: Stres aslında genel bir başlıktır bir çok şey strese sebep olabilir. Dengesiz su değişimi, tanka yeni üye alımı, daha baskın bir tür ile beslenmeye çalışılması vb. balıklarınızı strese sokabilir. Yanlış ışık kullanımı (Örnek vermek gerekirse 24 saat sürekli ışıklı bir akvaryum.).
- Su Şartları: Uzun süre kötü su şartları balığınızın bloat’a yakalanmasına sebep olacaktır. Buna bir çok örnek verilebilir fakat en başta sıralanması gerekenler. Çok az sayıda yapılan su değişimi, yetersiz flitrasyon ve aşırı besleme. Aşırı besleme balıkların yiyemeyeceği kadar yem atarak suyun çok hızlı şekilde bozulmasına neden olacaktır ve bu bloat kaçınılmaz hale gelir.
Tedavi
Tedavinin en önemli niceliği her tür (bizler yani insanlarda dahil) ve her hastalıkta olduğu gibi erken teşhistir. İştah azlığı başladığı anda balığınızı ana tanktan ayırın. (Not: Balık ağzında yavru taşıyan memelilerde gebe diye tabir edilen dişilerden biri değilse.) Bilinen birden fazla tedavi yöntemi var. Ben şahsen uyguladığım 12 kişilik koloniden tek kayıp ile kurtulduğum tedavi yönteminden bahsedicem. İlk olarak hasta olduğundan emin olduğumuz balık veya balıkları ayırıyorum. Onları harici bir tankta tedaviye alırken ana tankta %30 luk su değişimi yapıyoruz. Daha sonrasında ise ana tankta her gün %20 lik su değişimi yapmaya 1 hafta boyunca devam ediyoruz. Mümkünse ana tankta filtre malzemelerini yenilemenizi öneriyorum. Ana tanka her su değişiminden sonra tankın boyutuna göre Sera Backtopur ekliyorum ve bir miktar flagyl ile balıkları besliyorum(Eczaneye gidip balıklarım için dediğinizde veriyorlar.). Harici tanka aldığımız hasta balıklara ise günlük %50 su değişimi ve her su değişiminden sonra Flagy tablet ezip bir miktar onunla besliyorum oraya da sera backtopur ekliyorum. Bir hafta sonunda balıkların kondisyonuna göre bir süre daha devam ediyorum.
Pingback: Akvaryum Sağlığı Nasıl Sağlanır? - Akvaryum