- Türkçe İsmi : Altın Kobra Yılanbaş
- Latincesi: Channa aurantimaculata ismi desenine nedeniyle ‘turuncu’ anlamına gelen Latince aurantium ve ‘lekeli, benekli’ manasına gelen maculatus’tan gelir.
- Kökeni: Hindistan’ın kuzeydoğu bölgesinde rastlanmaktadır.
- Diyeti ve Beslenmesi: Doğada küçük balıklar ve böceklerle beslenen avcı olarak beslenen bir türdür. Akvaryum ortamlarında cansız besinlere alıştırılabilirler. Bu türlerin kuru yemlere alıştırıldığı görülmüştür fakat sağlıkları için elverişli değildir. Sağlıklı bir altın kobra balığı yetiştirmek için dilimlenmiş balık, karides, midye ve solucan ile beslenmelidir. Genel olarak bu bölge ve bu türlerin hepsinde olduğu içi dana koyun vb kırımızı et veya balık ile beslenmesi hatalıdır ölümlere sebep olur. Minik boylardaki akvaryum balıkları (Örnek: Japon lepistes vb.) ile beslemek parazit tehlikesi olduğundan önerilmez.
- Davranış Tarzları: Agresiftir bir balıktır ve bölge koruma eğilimindedir.
- Kendi Türüne Karşı Davranış: Kendi türleri arasında bile bölgeseldir. Aynı anda büyüyen türdeşlerine karşı bile aniden saldırgan tutum sergileyebilir.
- Yüzmeyi Sevdiği Bölgeler: Diğer yılanbaş türlerinden farklı olarak orta ve yüzey kısmında gezinmeyi severler.
- Cinsiyet Belirleme: Erkek ile dişi ayrımının yapılması 15 cm boyuttan sonra kolaylaşır. Dişinin kafa yapısı erkeklere göre geniştir bu şekilde ayırt edilebilir.
- Üreme ve Gebelik : Çok nadir olarak akvaryumda yetiştirilebilen bir türdür ve erkek ağızda kuluçka yaparak ürerler.
- Isı Değerleri: 10 ile 20 Derece aralığında mutludurlar.
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Rapor edilen en uzun boy 40 cm dir.
- En Az Akvaryum Hacmi: 150cm uzunluk 60cm genişlik olmalıdır. Derinlik önemli olmamakla birlikte 30 cm aşağısı balık için elverişsizdir.
- pH: 6.0 ile 8.0 aralığında huzur içinde yaşarlar.
Akvarist Yorumları : Çok agresif ve tek olarak bakılmalıdır. Kendinden büyük balıklarla bir arada yaşayabilirler fakat kendinden küçük ağzına sığan tüm balıklara saldırır. Akvaryumun üstü kapatılmalıdır çünkü çok rahat bir şekilde zıplayabilirler. Bakması keyifli olan bu balık sahibini tanıyabilir ve bir süre sonra elinizden yemi kapmaya başlayacaklardır.
Pingback: Channa Türleri Genel Özellikleri - Yılanbaş Türleri - Akvaryum