Channa Türleri Genel Özellikleri – Yılanbaş Türleri

Yılanbaş (channa) Türleri

Genel itibari ile ülkemizde az tercih edilen türlerdendir. Bu türlerin cüce, orta ve büyük boy olarak 3 farklı boyutu vardır. Akvaryum büyüklüğüne göre yılanbaş türünü belirlenmelidir. Mini boydaki chanalar için 200 litrelik bir akvaryum yeterlidir. Fakat orta boy channalar için 500 litrelik bir akvaryum gerekli. Buna örnek olarak ”Channa Aurantimacatula” yani altınkobra yılanbaş verebilirim. Bu balık 40 cm boylara ulaşır ve en az 500 litrelik akvaryumda sağlıklı yaşarlar. Büyük boy yılanbaş türleri ise daha çok halka açık alanlarda büyük havuzlarda beslenmelidir.

Yılanbaş Türleri Avantajları

Yılanbaş türleri ülkemiz açısından en önemli avantajı ısıtıcı gerektirmemesi diyebiliriz. Ortalama olarak büyük boy bir akvaryumda ısıtıcı elektrik tüketimi 2023 yılı itibari ile 300 tl ile 600 tl arasında değişir. Channa türleri 10 ile 28 derece arasında rahatlıkla yaşayabildiği için ısıtıcı gerekmemektedir. Ev içerisinde su ısısı 15 23 arasında gezdiğini varsayarsak bu onlar için en ideal sıcaklıklardır. Yüksek sıcaklıklardan hoşlanmazlar. 28 derecede yaşasalar da aslında serin sularda daha mutludurlar.

Sert balıklardır kolay kolay hastalanmazlar. Çok karakteristik özellikleri vardır ve sizi tanırlar. Akvaryuma alışma süreci sonrasında el ile besleyebilirsiniz. Yemi havada kapmaya başlarlar. Bahsedilebilecek avantajlar arasında en belirgin olanları bunlardı.

Channa Yılanbaş Türleri Dezavantajları

Aslında bu tür için en büyük dezavantaj tek bakılmasıdır. Akvaryuma arkadaş koymak istediğinizde çok agresif bir channa ile karşılaşırsınız. Boyutu akvaryumdaki arkadaşını yiyebilecek kıvama geldiği anda onu yer.

Akvaryumun üstü kesinlikle kapatılmalıdır. Fakat nefes alan ciğerli balık olduğu için su ile üst kapak arasında en az 5-10cm fark olmalıdır.

Üretmek imkansız değildir fakat çok zordur. Fakat ülkemizde bir kaç üretim örneği vardır. Mevsim geçişleri taklit edilmelidir ve dişi erkek eşleşmesi yavruluk döneminde yapılması gerekir.

 

Genel itibari ile bakıldığında vahşi ve sert balık seven akvaryumcular için ideal bir balıktır. Elektrik tüketimi açısından sadece sump veya dış filtre oldukça az bir tüketim sağlar. Akvaryuma parmağınızı soktuğunuzda saldırır  bu yüzden biraz tehlikeli diyebiliriz. Fakat 20 cm boyunda bir ”Altınkobra Yılanbaş” sahibi olarak şunu söyleyebilirim. ısırsa bile acıtmıyor yada kanatmıyor. Bu balıklar yutma eğiliminde olduğu için boyları çok büyük değilse insanlar için çokta yırtıcı değildirler. Pirana gibi çenesi kuvvetli balıklara nazaran tehlikesiz diyebilirim.

Canlı balık ile beslenmek istediğinde çok vahşileşir ve agresifleşir. Küçük boylu balıkların neredeyse hiç kaçma şansı yoktur. Çok hızlı ve kıvrak balıklardır. Tüm yazıyı toparlamak gerekirse bu türü bakmak isteyen akvaryum severlere önerim. Biraz tecrübeli akvarist olmanız yeterlidir bakım zorluğu orta seviyededir.