Karides Akvaryumu Kurulumu
Balık türleri kadar popüler değildir. Fakat ilgi çekici renkleri ve doğal bir bahçıvan edası ile bitki akvaryumunu düzenlemesiyle meşhurdur. Doğal bahçıvan olan karides türleri balıklara göre biraz daha ilgi isterler. Bu yüzden çok fazla tercih edilmese de bu hobiye gönül verenler için sizlere karides akvaryumu kurulumundan bahsedeceğim.
Çöpçü ve yosun temizleyici olarak akvaryumunuzda yaşayan bu canlılar sizlere daha temiz akvaryum sunar. Daha çok bitkili akvaryumlarda bir eleman olarak kullanılan bu canlılar harika renklere sahiptirler.
Karides Akvaryumu Kurulum Aşamaları
- Akvaryum taban malzemeleri
- Filtre seçimi veya tercihi
- Dekoratif olarak doğal ortam oluşturulması
Taban Malzemesi
Karidesler akvaryumunuzun her bölgesinde gezme eğilimindedir. Fakat unutmamalısınız ki doğal alanı taban bölgesidir. Karides türünüze göre taban malzemelerini seçmek ilk adım olacaktır. Kum konusunda aslında seçerken tek bir kural vardır. Salınım yapmayan kumlar tercih edilmelidir. Bunu test etmek için bir miktar kuma tuz ruhu döküp köpürme yapıp yapmadığına bakmanız yeterlidir. Renk kısmı da önemlidir. Koyu renkteki kum tercih etmeniz görsel açıdan daha iyi olacaktır. Karidesleriniz koyu renkli kumlarda kendini daha güzel gösterecektir. Kurulum yapılıp karidesler yerleştirildikten sonra kumu karıştırmamanızda önemli detaylardan biridir.
Filtre
Karides ve balık akvaryumlarında filtre kullanımı hemen hemen aynı diyebiliriz. Maliyet açısından en uygun filtre hava ile çalışan pipo şelale vb filtre sistemleridir. Filtre seçimini bütçenize ve oluşturacağınız biyotop’a göre yapabilirsiniz.
Dekorasyon ve Doğal Ortam
Dekorasyon seçimi yaparken yine kumda olduğu gibi en önemli etken salınımdır. Salınım yapacak akvaryumunuza çeşitli kimyasallar salacak dekoratif plastik malzemelerden kaçınmalısınız. Dekorasyon malzemelerini 3 başlık altında toplayabiliriz.
- Işık
- Bitki
- Kaya Kök vb.
Işık konusunda en önemli etken tek renk kullanılmasıdır. Farklı renklerde olan ışıklar bazen dekoratif açıdan akvayumunuzu daha şık gösterebilir. Fakat unutmayın ki farklı ışıklar karideslerinizi doğal ortamda hissettirmeyecek ve strese sokacaktır. 6500k değerindeki gün ışığı flörasan vb. kullanılabilir.
Bitki karides akvaryumu için en önemli materyaldir diyebiliriz. Kesinlikle yapay bitki kullanmamalısınız. Tercihen bakımı kolay bitkiler bakmakta fayda vardır. unutmayın yüksek gübre isteyen bitkiler direkt karideslere zarar vermez. Fakat gübreler ile akvaryuma giren bakır vb. karidesler için ölümcül olacaktır.
Kaya Kök vb. seçimi yaparken en önemli unsur salınımdır. Özellikle kaya taş gibi materyaller salınım yapabilir. Bunların salınım yapmayanları tercih edildikten sonra ise Kök ağaç vb. ekleyebilirsiniz. Köklerdeki bir diğer dikkat edilmesi gereken şey ise salınımları. Doğal bir salınım yaparlar bu karideslerinize doğrudan zarar vermez. Fakat sudaki Ph değerlerini yavaş yavaş değiştireceği için bunun takibi önemlidir.
Pingback: Akvaryum Sağlığı Nasıl Korunur - Akvaryum