Tropheus Akvaryumu Nasıl Olmalı ?

Tropheus akvaryumu nasıl olmalı dekor kum seçimi hakkında bilgilerin tamamını bu yazıdan karşılayabilirsiniz.

  • Tank Boyutu: 

    Tropheus akvaryumu en az 250 -300 litre olmalı. 250 litre ve 200 litrelik akvaryumlarda da tropheus bakabilirsiniz. Unutmayın ki 250 litrelik bir tankta bakılan koloni ile 500 litrelik bir tankta bakılan koloni arasında farklar olacaktır. Bu farklar renk ve boyut olarak yansır.

  • Dekor Seçimi: 

  • Tropheus türü için en önemli dekorlar kayalardır. Kayalıklardan en az 2 bölge oluşturulmalıdır. Tankın boyutuna göre 3. bölgede oluşturulmasında herhangi bir sorun olmayacaktır. Bu 2 bölge kurulmasındaki asıl amaç dominant olan erkeğin tüm akvaryumu baskılamasının önüne geçmektir. Kaya seçimini yaparken düz yüzeyli ve oval taşlar seçmek gerekir. Düz yüzeyli kaya dekoru seçme sebeplerini 2 şekilde sıralaya bilirim. İlk sebep balıkların sağlığı açısından sert ve sivri kayalar tropheuslar arası savaşlarda balıklarımızın yaralanmasına sebep olacaktır. Düz yüzey kaya seçimi ikinci sebep ise yine dolaylı yoldan balıklarımızın sağlığı içindir. Kayaların çok fazla delik barındırması içerisinde topraklanmaya neden olur. İçerisinde pislik ve topraklanma olması tankın suyunu bozar. Tropheuslar temiz tank seven balıklardır. Kayaların altında tortu pislik birikmesinin engellemek için bir tüyo; Kayaları kumdan önce yerleştirin kumu daha sonra dahil edin. Bu şekilde kayaların altında boşluk olmayacaktır pislikler kumun üzerinde kalacaktır.

  • Kum Seçimi:

  • Kullanılacak kum ince taneli kum olmalıdır. Kullanılacak kumlar mercan kumu, silis kum türleri idealdir. Kalın kum kullanılabilir fakat kalın kumun arasına giren pislikler ve balık dışkıları akvaryumun nitrat değerlerini yükseltecektir. Kum seçimi yaparken mercan kumu seçimi iyidir fakat büyük boyutlu mercan kumu seçmek faydalı olmayacaktır. Zira sert köşelere sahip mercan kumu seçimi balıklarınıza zarar verir.
  • Filtreleme ve Isıtma:

  • Akvaryum seçimi tropheuslar için önemlidir fakat en az akvaryum seçimi fakat filtreleme sistemi de önemlidir. Filtre seçerken saate en az 2-4 çevirimli filtre seçilmelidir. Örnek vermek gerekirse 200 litrelik bir akvaryumda 600/h Filtre seçilmelidir. Saatlik akvaryum kapasitesinin 3 4 katı çevirim yapan filtre yeterlidir fakat hava motoru da öneriyorum. Bol oksijenli bir akvaryum daha sağlıklı tropheus demektir. Isıtıcı seçimine gelecek olursak litre başına watt şeklinde düşünülebilir. 600 Litre bir akvaryuma en az 600 wattlık bir ısıtıcı yeterli olur fakat ısıtcı kalitesi önemlidir.
  • Su Ayarları:
  • Akvaryumumuzu çeşme suyu ile doldurabilirsiniz fakat daha sağlıklı olması için arıtma cihazı da kullanabilirsiniz. Tüm filtreleme sistemleri çalışır haldeyken su en az bir hafta bekletilmelidir. 100 litreye 1 tatlı kaşığı düşecek şekilde tuz ekleyebilirsiniz.
  • Filtre Malzemeleri:
  • Filtre malzemeleri olarak genel kurallara uyulabilir fakat tropheuslar yüksek pH sevdiği için filtre malzemelerinizin 1 katmanını mercan kemik taş kullanılır.
  • Akvaryum bakımı ve temizliği:
  • Tropheus türünün büyümesinde ve gelişmesinde nitrat ve nitrit büyük dezavantajdır. Bu sebepten ötürü haftalık yada iki haftada bir en az %20 yada %25 lik dip çekilip taze su eklenmelidir.