Akvaryum Yosun Sorunu
Genelde hobiye yeni başlayan hobici arkadaşlar yosun sorununun sadece bitkili akvaryumlarda olduğunu düşünür. Fakat bu bir yanılgıdır. Aslında akvaryum yosun problemleri genelde aynı nedene dayanır. Uzun süreli su değişimi yapılmaması ve fazla yemleme. Fazla yemleme veya yenmeyen yemler aynı sonuca varır. Akvaryum yosun çeşitleri 4’e ayırabiliriz bunlar;
- Sakal Yosunu
- Leke Yosunu
- Mavi-yeşil yosun
- Saç yosunu
Sakal Yosunu:
Genel itibari ile akvaryumdaki dekorasyon malzemelerinin üzerlerinde bitkili akvaryumlarda yaprak uçlarında ve köklerde yetişirler. Siyah ve yeşil tonları arasında değişen renkleri vardır.
- Sebepleri, aşırı ışık ve aydınlatma, yüksek sıcaklık ve su değişimlerinin çok düzensiz yapılması başlıca sebepleridir.
- Kurtulma tedavi, bu yosunlardan kurtulmak için ilk olarak suda %50 değişim yapmaktır ve filtrenizi temizlemektir. Daha sonraki günlerce suyun %20 sini değiştirerek devam edilebilir. Bu süreç içerisinde aydınlatmayı olabildiğince aza indirgemelisiniz. Yosun yiyen balık karides vb. canlıları akvaryumunuza ekleme şansınız varsa bu çok hızlı ve harika sonuçlar elde etmenize yardımcı olacaktır. Not: Aktif olarak yaşayan sakal yosunlarını ise elle temizlemelisiniz.
Leke Yosunu:
Çok yavaş yayılmasına rağmen önüne geçilmezse görsel açıdan en sinir bozucu yosunlardan biri. Bitkiler kayalar ve cam üzerine yerleşirler. Genel olarak fazla yemleme ve fazla ışık sebebiyle ortaya çıkar.
- Kurtulma ve tedavisi için kayalar tanktan alınıp güzelce temizlenir. Camlar için ise maket bıçağı yada banka kartı vb. ile kazınır. Dökülen tortu kesinlikle tanktan alınmalıdır. Su değişimi düzenli hale getirilip aydınlatma azaltılarak tedavi kurtulabilirsiniz.
Mavi-Yeşil Yosun:
Bu yosun türü görsel açıdan olduğu kadar fiziki olarakta rahatsız edicidir. Akvaryumunuzdan berbat bir koku gelmesine neden olur ve önüne geçilmezse akvaryumunuzun camını ve zeminini tamamen yosun kaplar.
- Sebepleri, Yenmemiş yemler yetersiz filtrasyon ve hatalı gübre kullanımının sebep olduğu kötü su koşulları.
- Kurtulma ve tedavisi, Aslında bu yosunun tedavisi epey zorlu ve uğraştırıcı bir süreçtir. Bir hafta boyunca günlük olarak Macrol 500mg antibiyotik ilacını eritip şırınga ile akvaryuma uygulamalısınız. Aynı anda günlük olarak %20 su değişimi yaparak 1 hafta boyunca buna devam etmelisiniz. Bu uygulama esnasında ise filtreler kapalı olmalı.
Saç Yosunu
Adından da anlaşılacağı gibi saça benzerler. Gelişim ve üremeleri itibari ile bitkilerle benzerlik gösterir. Bazen moss bitkilerine yapıştıkları görülmüştür ve bu olduğunda ayrılması epey zordur.
Genel Olarak Yosunlardan Korunma;
- Tankınızdaki yosun oluşumunu engellemek için salyangoz yosun yiyen karides vb. canlılar edinin.
- Fazla ve gereksiz yemleme yapmayın. Biliyoruz özellikle bu hobiye yeni başlayan arkadaşlar ilk zamanlarda balığını sürekli beslemek ister. Fakat bu balığınız ve onun dünyası için fazlama yemleme tehlikelidir.
- Akvaryum popülasyonunu doğru ayarlayın.
- Akvaryumunuzu çok fazla aydınlatmayın.
- Filtre sisteminizi düzenli olarak kontrol edin ve temizleyin.
- Haftalık veya aylık bakımlarınızı aksatmayın ve su değişimlerini gerektiği gibi yapın.
Bir yanıt yazın