Bitkili Akvaryum
Bitkili akvaryum akvaryumlar dünyasına yeni adıma atanların merak ettiği fakat çekindiği konulardan biridir. Aslında dışarıdan görüldüğü kadar zor değildir. Sadece bitkiler, kendi aralarında bakım zorluklarına sahiptir. Tüm bunları aştınız ve bitkili akvaryum kurmaya karar verdiniz;
Akvaryum bitkilerini genel bakış olarak baktığımızda taban bitkisi, orta bölge su üstü ve arka taraf bitkisi olarak 4 e ayırabiliriz. Bakın bu sınıflandırma akvaryumdaki konumları itibari ile. Detaylı bir akvaryum canlı bitki türleri yazısına akvaryums.com üzerinden ulaşabilirsiniz.
Akvaryumunuzun Konum
Bitkili akvaryumunuzu kurarken akvaryumun konumu önemlidir. Çünkü su altı yada normal bitkiler fark etmez ışığa ihtiyacı vardır. Fakat unutmayın direkt güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Bitkilerinizin ihtiyacına göre günün belirli vakitlerinde ışık alabileceği yere akvaryumunuzu kurmak en doğru karar olacaktır. Örnek vermek gerekirse tüm gün boyunca güneşte kalacak bir akvaryumda yosun problemleri olacaktır. Bitkilerinizin ve diğer canlıların sağlığı tehlikeye girecektir.
Bitkili Akvaryum Zemin Kurulumu
Bitkili akvaryumlarda en önemli katman zemindir desek nispeten haklı olabiliriz. Aslında bitki akvaryumu tabanı her proje ve her bütçeye göre değişmektedir. Beslemek istediğiniz bitki türlerine göre de çeşitlilik gösterir. Basit bit başlangıç seviyesi bitki akvaryumunu göz önünde bulunduracak olursak. Kum olarak Quartz kum, hagen kum, silis kum kullanılabilir. Yardımcı madde olarak ise Misket gübre, bitki kumu, besin katkılı kumlar. Dizilimi ise kullandığınız kum türlerinin çeşitliliğine göre değişir ve inceden kalına doğru gitmelidir. Tek çeşit kum kullanımında ise en alta kum araya yardımcı maddeler en üstte tekrar kum şeklinde olmalıdır.
Bitki Akvaryum Filtre Tercihi
Bitkili akvaryumlarda ilk önerim dış filtre sistemidir fakat unutmayın ki küçük boyutlu tanklarda dış filtre ihtiyacı yoktur. Minik bir bitki akvaryumunuz varsa şelale filtrede gayet yeterli olacaktır. Tüm bunların yanında filtrasyon sistemi akvaryumunuzun konumuna ve bütçenize göre seçilmelidir. Konum olarak bahsettiğim şey şu akvaryumunuzun konumu orta yerde ise dış filtre çok dağınık duracaktır. Fakat şelale filtrede çok fazla boru vb. olmadığı için daha derli toplu duracaktır. İyi bir filtreleme sistemine sahip olmayan akvaryumlarda hastalıklar ve ölümler olacaktır. Filtreleme kesinlikle göz ardı edilmemelidir.
Bitkili Akvaryum Işıklandırma
Akvaryum hobiciliğinde çeşit çeşit ışık kaynakları vardır. Genel olarak akvaryumumuzun daha hoş görünmesini sağlamak için üretilmiş ışıklandırmaları kullanırız. Fakat bitkilerimizin daha sağlıklı bir şekilde büyümesi ve yaşamını sürdürmesi için 6500-7500k renk sıcaklığındaki ışıkları kullanmamız gerekmektedir. Işıklandırma hakkında unutmamanız gereken bir kaç etken vardır. Bitkilerinizin doğal bir döngüye sahip olması için günün belli saatlerinde ışığı açıp gece kapalı tutmalısınız. 24 saat sürekli açık tutulan ışık hem bitkilerinizin hem de diğer canlıların sağlığını tehtit eder. Bunu manüel olarak ayarlamak zor olabilir o yüzden zaman ayarlı prizlerden kullanabilirsiniz.
Bir yanıt yazın